Oldal kiválasztása

Bár az időjárás nagy havazással riogat erre a hétvégére, mi már nagyon várjuk az igazi tavaszt, a természet újjáéledését. Ezért összeállítottunk neked egy listát, azokról a helyekről, amiket érdemes tavasszal felkeresned. Nagy valószínűséggel az erdőkben, ösvényeken nem fogod tudni kikerülni a sarat, ezért mindenképpen vízálló bakancsot, ruházatot válassz még ezekre a kora tavaszi túrákra.

1. Zoltán és Diana Horgásztó és Pihenőpark

Budapesttől mintegy 30 km-re Etyek és Alcsútdoboz között félúton terül el a park, ami egy igazi mesébe illő táj. Már az odavezető út is gyönyörű, a tóhoz megérkezve elfelejted a gondokat-bajokat. A tóban lehet horgászni is, díj ellenében, de annak is kellemes kikapcsolódást ígér a park, aki piknikezni, sétálni szeretne. Jöhetsz kutyával, kisgyerekkel, mindenképpen csodás napot tudsz itt eltölteni. Játszótér, büfé mellékhelyiség van, illetve a lovaglás szerelmeseit lovarda várja. S, ha már erre jársz, látogasd meg a Korda Filmstúdiót is, ami a park közvetlen szomszédságában van.

Diana Pihenőpark

2. Bodrogköz

Bodrogköz Magyarország északkeleti részében terül el, számtalan látnivalóval. Vadregényes, mocsarakkal, holtágakkal tarkított táj, rengeteg természeti kincset rejt. Nem a legnépszerűbb kirándulóhely, pedig a maga nemében egyedülálló és varázslatos. Így viszont nincs tömeg és zsúfoltság. Ezen a tájegységen fekszik Pácin település, melynek közepén terül el egy páratlan értéket képviselő várkastély, amit érdemes közelebbről is szemügyre venni. A régió másik érdekessége a régészeti park, amit szintén ne hagyj ki.

Forrás: Készítette: Ismeretlen – Civertan Grafik, CC BY-SA 2.5, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=768001

3. Tordas Élményfalu

Nem kell sokat autózni Budapestről, hogy elérd Tordast és az Élményfalura keresztelt tavas-kalandparkos helyet. A táj idilli, a tó partján kellemesen lehet ejtőzni. Aktív kikapcsolódást kedvelőket kalandpark várja, ahol például kötélcsúszdán is tesztelheted bátorságodat. Nem fogod megbánni, még én is kipróbáltam, pedig tériszonyos vagyok, meg amúgy is kerülöm általában ezeket a kalandokat, viszont óriási élmény volt átsiklani a tó felett. Csapatépítőket is lehet ide tervezni, a megfáradt és megéhezett kalandorok a Tordasi Csárdában csillapíthatják éhségüket. Elkészült a Westernfalu is, ahol egyedi élményeket szerezhetsz.

4. Nagykörű – Magyarország cseresznyéskertje

Nagykörű címerében is megjelenik a cseresznye, nem véletlenül. Az ország cseresznyéskertje címet is kiérdemelte. Szemet gyönyörködtető látványban lehet része annak, aki cseresznyevirágzáskor ellátogat a Tisza partján található településre. Az itt termő cseresznye messze földön kedvelt gyümölcs, ezért nem csak a tavasszal jó erre túrázni, hanem éréskor is. Különféle rendezvényekkel csalogatják a turistákat ide a nagykörűi templomkertbe, ahol Magyarország legnagyobb cseresznyefa ültetvénye található. A falu utcáin sem kell nélkülöznöd a csodaszép fákat, mindenképpen tegyél egy sétát itt is.

5. Azáleás-völgy

Hazánk másik üde színfoltja, kedvelt kirándulóhelye Zalaegerszeg környékén, Alsóerdő botanikus kertjében fekszik. A színpompás virágok és illatok szerelmeseinek kedvence lehet a mesebeli táj. Időjárástól is függ, de leginkább április közepén érdemes erre venni az irányt, akkor kezdenek virágba borulni az arborétum cserjéi, rododendronok és azáleák százai nyújtanak lélegzetelállító látványt. Ezen a helyen különleges mikroklíma van, ezek a növények itt érzik magukat otthon, kár leszakítani és hazavinni, bár ma már őr vigyáz a növények épségére.

Azálea

A kép csak illusztráció!

Képek: saját+pixabay