Oldal kiválasztása

A Balatont az őszi tavaszi időszakban is érdemes felkeresni, hiszen szebbnél szebb tájakon túrázhatsz. Nyáron pedig a hűvösebb napokon járhatjátok be a csodaszép helyeket.

Badacsony, Kisfaludy kilátó

Badacsonyban a finom borok kóstolása mellett, kiváló sétákat, túrákat is tehetünk. A Kisfaludy kilátó 438 méter magasan található. Kezdő túrázók megtehetik a kisebb sétát a Kilátóhoz, gyakorlottabbak pedig akár egy 10 km-s túra, az úgynevezett Badacsonyi körút túra részeként is megközelíthetik.

A gyönyörű kilátás mellett ritka állat- és növényfajokkal is találkozhatunk. Badacsony másik érdekessége a bazaltlépcső, aki a hosszabb körutat választja annak igazi egyedi élményt nyújt a 464 bazaltlépcső megmászása. Felérve a panoráma kárpótol majd.

A séta a Tourinform irodától indul és a sárga jelzést kell követni, ami elvisz a kilátóig.

Badacsony naplementében

Hegyestű

Csúcsáról pazar kilátást nyújtó Hegyestű valaha vulkánként működött, ezért is kedvelt és egyedi kirándulóhely. A hegy mellett létrehoztak egy geológiai bemutatóhelyet, ahol bemutatják a környéken megtalálható köveket.
Hegyestű Zánka és Monoszló között található, 337 méteres magasságban. Bazaltkúpjánál fenséges tájképben gyönyörködhetünk, figyelhetjük meg a Balaton-felvidék jellegzetes vonulatait.

Zánkáról 1 óra 20 perc alatt érsz fel a bazaltoszlopokhoz, a sárga jelzést kell követned.

Csobánc

Gyulakeszi községtől keletre fekszik a csobánci vár maradványa. A várat az 1700-as években említik meg először, bár építése valószínűleg már 1250 körül elkezdődött. A hegyről parádés kilátás nyílik a Tapolcai-medencére és a Balatonra.

Az erdőben sokféle madárritkaság fészkel, láthatunk akár hollót, vörösvércsét is. Siklóernyősök körében is kedvelt környék, így nagy az esélye, hogy utunk során találkozunk egy-két siklóernyőssel.
Gyulakesziről indulva a zöld jelzésen haladva érjük el Csobánc várát.

Csobánc vára

Tihany, Belső-tó

Annak, aki ellátogat Tihanyba a történelmi óvároson és az apátságon kívül a Belső-tó és környéke adhat felejthetetlen programot. Valaha Tihany is vulkán volt, sok millió évvel ezelőtt. Néhány gejzírkúp maradvány jelzi a mai turistáknak az eredetet. Sokan a Belső-tóról sem hallottak még, pedig pár száz méterre fekszik a Balaton partjától. Vulkanikus tevékenység eredményeként jött létre. A tó környékét végtelen nyugalom jellemzi, itt teljesen kikapcsolódhatsz és elfelejtheted a stresszt.

A gejzírmező felfedezéséhez a sárga kereszt lesz útitársad, ezen a jelzésen haladj. Indulhattok a Tihanyi apátságtól is, vagy közvetlenül a Belső-tó partjáról. Ismerd meg Aranyház gejzírkúpot, mely a legimpozánsabb mind közül. Rengeteg kúp van még (pl. Kalapos-kúp, Somos-kúp, Tölgyes-kúp)

Csodabogyós-barlang, Balatonederics

A barlang egyes részei csak hason csúszva, vagy négykézláb járhatóak. Látványos, Magyarország 10. leghosszabb barlangrendszere. Vezetett kalandtúrán vehetsz részt. A barlang nincs kivilágítva, fejlámpát biztosítanak a túrákhoz. A barlanghoz egy erdei, 40 perces út vezet, mely a kaland részét képezi. Ebben a barlangban szükséged lesz overallra, utcai ruházatban nem járható. Aggodalomra azonban semmi ok, szakképzett túravezető lesz mindvégig segítségedre. Odabenn az állandó hőmérséklet kb. 9,5 fok, így a legnagyobb nyári hőségben is kellemes programot nyújt.

Alap és extrém túrák között tudsz választani. Aki túrázott már barlangban az tudja, hogy egy-egy szakasz mennyire megerőltető lehet. Kezdetben érdemesebb az alaptúrát választani. Aki szeretne megszabadulni néhány órára klausztrofóbiájától, bátran keresse fel a Csodabogyós- barlangot. Amint elindul a túra nem a bezártságra fogsz koncentrálni, hanem arra, hogyan küzdj le egy-egy akadályt. A barlang belső hangulata pedig kárpótol mindenért. Első túrázóknak izomláz garantált.

Keressétek Balatonederics határában a murvás úton megközelíthető bázist, ahonnan a túrák indulnak.