Oldal kiválasztása

A túrázás szerelmesei nyáron tikkasztó melegben sem szeretnek lemondani kedvenc hobbijukról. Ők azok, akik strand helyett szívesebben töltik az időt a hegyi levegőn, friss, zöld réteken.

Minden évszakban fontos a megfelelő ruházat. Ideális az az öltözet, amely kényelmes viselet, praktikus, és árban is megfelel pénztárcádnak. Az alábbiakban a nyári túrákhoz olvashatsz öltözködési ötleteket.

1. Cipő

Nyáron sem érdemes papucsban nekivágni egy túrának sem. Egyrészt balesetveszélyes, másrészt nem is kényelmes. Sátras, több napos túrákhoz vihetsz magaddal papucsot, de csak a táborhelyen vedd elő. Kiránduláshoz az évszaknak megfelelő túrabakancsot válassz. Vannak jól szellőző bakancsok, úgynevezett lélegző felső résszel ellátottak. A nyári cipő is legyen vízálló. A kényelem sem utolsó szempont, hosszabb túrákon csak így tudod megelőzni a lábfájást. A cipő talp részét is vizsgáld meg, lehetőleg ne csúszósat válassz. Vannak cipőboltok, ahol láb analitikát is kérhetsz, egy ilyen teszt megmutatja, hogy melyik cipő való leginkább a lábadhoz.

2. Zokni

Kevesen foglalkoznak a zoknival, pedig nem elég egy jó cipő, a rossz zokni ugyanúgy feltörheti a lábat, hiába vettél kényelmes túrabakancsot. Az sem jó, ha a zokni gumírozása szorítja a lábadat, nem csak esztétikailag hagy nyomot a bokádon, de egészségtelen is. A zokni legyen pamut, jó nedvszívó képességű. Vannak már kifejezetten túrázáshoz való zoknik, megerősített boka és lábfej résszel, ezek magasabb komfortérzetet adnak.

3. Felső ruházat

Az erdőben számítsunk arra, hogy mindig hűvösebb van néhány fokkal mint a városokban. A réteges öltözködés mindenképpen praktikus. Reggel célszerű hosszú ujjúban elindulni. Viselj kis súlyú, könnyed pamut felsőket. Sokkal jobban felszívja a nedvességet is.

Hűvösebb napokra egy polár pulcsi is remek útitársad lesz. Pulóverből cipzárosat, zsebeset javaslunk, illetve olyat, aminek megerősített, vízálló anyagból készült könyök és vállrésze van. A derékrésznél gumival összehúzható változat segít, hogy ne fázzon meg a hátad.

4. Nadrág

Az erdőben a legbiztonságosabb a hosszú nadrág, de ha nagyon meleged van vigyél egy rövid nadrágot is. Ebben az esetben mindenképpen gondoskodj a megfelelő kullancsriasztóról. A pamutból készült nadrág lesz a legjobb viselet. Sokáig nyűheted a térdnél és üleprésznél megerősítetteket. A túl szűk nadrágok nem alkalmasak kirándulásra. Az alul gumis lábrész megelőzi, hogy bemásszanak a bogarak a szárba.

5. Esőkabát

A nyári záporok, zivatarok ellen megfelelő védelem lesz egy PVC anyagból készült poncho. A poncho alá a táska is kényelmesen befér. Az esőkabátok kicsire összehajthatók, kaphatók hozzájuk vízálló tartók. Táskára is tudsz vásárolni vízálló huzatot, hosszabb túrára érdemes beszerezni egy ilyet.

+1. Fejfedő

A melegebb napokon szükséged lesz egy sapkára, kalapra, ami megóv a napszúrástól. A fák lombjai közé is be tud sütni a nap, a réteken meg különösen fontos, hogy védve legyen a fejed. Szalmakalap helyett szintén pamutot javaslunk. A fejfedő viselése a bogarak, rovarok ellen is véd.


Az öltözet kiválasztásának legfőbb szempontja, hogy kényelmesen érezd magad egész túra alatt. A vízálló ruhák nagyon hasznosak, nem túl kellemes átázott ruhában gyalogolni. Mindenféle árkategóriában találsz termékeket, de azoknak akik rendszeresen túráznak érdemes beruháznia egy magasabb minőségű öltözékbe. Ezek élettartama hosszabb is, és viseletük nagyon komfortos, így a túrán semmi másra nem kell koncentrálni, csak a táj és természet adta örömökre.