Oldal kiválasztása

Túrázni jó! Már korábban is említettük, hogy kirándulni minden évszakban nagyszerű kikapcsolódás, így bátran javasoljuk, hogy indulj el télen is. Itthon is sok a felfedezésre váró szebbnél-szebb táj, van miből válogatni. Ma különleges tanösvényeket szedtünk össze, lapozd át válogatásunkat és húzd fel a túracipőt!

Tanösvénynek nevezünk minden olyan turista utat, mely kijelölt, jelzéssel ellátott, tematikus útvonal. Rendszerint állomáshelyek kapcsolódnak hozzájuk és táblák segítik megismertetni a környék élővilágát, természeti értékeit. Vannak köztük rövidebbek és hosszabbak, így akár valamelyik családostul, kisebb gyerekkel is felkereshető.

Íme 9 csodálatos tanösvény:

Égerösvény Zalakaros

A tanösvény Zalakaroson a termáltó mögötti területen kanyarog. Különlegessége, hogy fapallón lehet rajta végigmenni. Interaktív táblák mutatják be a Kis-Balaton élővilágát. A tanösvény könnyed sétával bejárható, gyerekekkel is kitűnő szórakozást ígér. S ha már erre jársz, ne hagyd ki a Csiga túrát sem, ahol a madarak hangjaival és a környéken termő gombafajokkal is megismerkedhetsz.

Búbos vöcsök tanösvény

Az egész családnak izgalmas kalandot kínál a Kis-Balaton növény- és állatvilágát bemutató, közel 2 km hosszú út. 15 állomáson át ismerkedhetsz a madárfaunával, illetve a vízügyi tevékenységekről is információt szerezhetsz. A sétaút egész évben látogatható. Zalavár és Balatonmagyaród között keresd.

Bazaltorgonák tanösvény

Magyarország egyik legszebb táján, a Tapolcai-medencében találod ezt a különleges, kör tanösvényt. A magyar mellett németül is olvashatók a táblákon elhelyezett ismertetők. Az út 4 km hosszú, 7 állomásból áll. A bazaltorgonák Szent György 414 méter magas hegyén vannak, ahonnan nem mellesleg lélegzetelállító panoráma nyílik Somlóra és a medencére. A tanösvény szabadon látogatható, igény esetén kérhetsz szakvezetést.

Lombkorona ösvény, Kaszó

A Somogy megyei Kaszón 2017. májusában adták a  nem szokványos tanösvényt, mely 10 méter magasan, 124 méter hosszan kínál izgalmas útvonalat kicsiknek és nagyoknak egyaránt.A kirándulást interaktív táblák és játékok teszik még élvezetesebbé. Nézd meg onnan az erdőt, ahonnan eddig csak a madarak látták!

Fényes tanösvény

Hazánk egyik legszebb tanösvényét Tatán a Fényes Fürdő bejáratától nem messze találod. A látvány lenyűgöző. Rengeteg forrás, láp és mocsár színesíti a tájat. Érdemes vízálló cipővel készülni. A feltörő források sokszor szénsavasak, jól hallani bugyogásukat. Vannak olyan tavak, amik télen sem fagynak be, 20-21 fokosak. Egy függőhíd és egy kilátó is teszi még vonzóbbá a helyet. Igazi mesebeli tanösvényre téved aki ide ellátogat.

Hollókői tanösvények

Hollókő a Cserhátban található, a hagyományokat hűen őrző település, mely a világörökség része. Két tanösvény közül választhat az erre kiránduló turista, mely közül az egyik a Tájháztól indul és a Hollókői várba visz föl, a másik pedig a Cserhátra jellemző élőhelyeket mutatja be.

Ipolytarnóc – Kőzetpark

A kövek szerelmeseinek nyújt izgalmas kalandokat az Ipolytarnóci ősmaradványok természeti területén belül a Kőzetpark. Az ösvény mindösszesen 700 méter hosszú, kényelmesen bejárható, közben pedig megismerheted a különböző kőzetek kialakulásának történetét.

Szalajka-völgyi tanösvény

Szerencsére Szalajka-völgye nagy népszerűségnek örvend a túrázók, sétálók körében, persze nem véletlenül, hiszen páratlan élményt ad. A tanösvény Szilvásváradról indul és egészen az Istállós-kői-barlangig vezet. Közben gyönyörködhetsz a Fátyol-vízesésben, a pisztrángos tavakban és ismertető táblák segítségével nyerhetsz betekintést az itt élő természeti értékekbe. Erdei Múzeum teszi érdekesebbé a túrát, illetve erdei vasúttal is bejárhatjátok a pompás területet.

Halásztelki tanösvény

Mindegy melyik évszakban teszel itt egy sétát, biztos, hogy élményekben gazdag kirándulásban lesz részed. A Hármas-Körös hullámterében elhelyezkedő tanösvény 3,5 km hosszú, s az út során madarakkal, az Alföld jellegzetes élővilágával ismerkedhetsz. 10 állomás, mintegy 2 óra alatt bejárható túra várja az ide érkezőket.

Számtalan tanösvény van még hazánkban, melyek mindegyike kellemes élményt nyújt, felsorolni is nehéz lenne annyi van. Van kicsiknek, vagy nagyoknak szóló, van könnyedén bejárható és nehezebb terep is. Oly sok csodát tartogatnak hazánk tájai, rajta hát, kerekedj fel, és töltődj fel tanösvényeink egyikén! A legtöbbjük látogatása ingyenes!

Fotók: pixabay (néhol csak illusztráció)