Oldal kiválasztása

Sokan gondolják, hogy a gombaszedés szezonja ősszel van. Ám nem csak ebben az évszakban járhatod az erdőt a finom zöldségért, már tavasszal is találhatsz ízletes kalapost, sőt akár nyáron és télen is. Van néhány szabály, amit nem szabad figyelmen kívül hagyni. A gombászással kapcsolatos kérdésekre kaphatsz választ az alábbi cikkben.

Mikor szedj gombát?

Vannak olyan gombafajták, amik akár egész évben szedhetők, de a legideálisabb időszak a gombaszedésre a tavasz és az ősz. A gomba szereti a nyirkosabb, esősebb időszakot.

Mire kell figyelni gombaszedéskor?

Kezdetben jó, ha van egy gombához értő szakember, aki segít megismerni melyik fajt szedd, és melyik az amelyik véletlenül se kerüljön be a kosaradba. Nagy felelőtlenség mindenféle ismeret nélkül leszedni, hazavinni és elkészíteni a gombát. Minden esetben a gombászás után az első dolgod az legyen, hogy felkeresel egy gombavizsgálót, aki megállapítja, hogy biztosan ehető példányt találtál.

Saját felhasználásra egy szedés alkalmával maximum 2 kg gomba kerülhet a kosárba. Aki ennél több gombát szeretne vagy kereskedelmi célra szed annak írásos engedélyt kell kérnie az adott erdészettől. A szabály megszegése pénzbírsággal büntethető.

Lehetőleg csak az ehető, vagy annak vélt gombát szedd le, és ne taposd le a többi fajt, hiszen azok is hozzátartoznak az erdőhöz, annak szerves részei.

Sok gombafaj nő az turistautak mellett, vagy közvetlen közelükben, így nem szükséges letérni a kijelölt ösvényről, ezzel pedig nem zavarod meg az erdő állatait, növényeit a kelleténél nagyobb mértékben.

Ősszel a vadászati szezon is elkezdődik, ebben az időben délutántól kora reggelig erdőjárási tilalom van, ezt is érdemes figyelembe venni, amikor gombaszedésre indulsz.

Fokozottan védett területeken bárminemű erdei termék gyűjtése tilos. Ezeken a helyeken a turistautakról sem szabad egyáltalán letérni.

Hazai gombafajták és lelőhelyük

Mintegy 2000 gombafajta létezik, ezek közül csak néhány százzal találkozhatsz természetjáráskor. Ezek közül néhányat megemlítünk, az ismertebbekről pedig néhány szót is ejtünk.

Ehető gombafajták:

Az egyik legismertebb fajta a csiperke. A csiperke egy összefoglaló név, melynek kb. 300 faja van. Ezek között van olyan is, ami mérgező. A legismertebbek az erdőszéli, a kerti vagy mezei csiperke. A fiatal gomba kalapja fehér, majd később elszíneződik. Amikor már sárgul, enyhén mérgező. Ennek húsa sérülésre, törésre besárgul.

Ágas tapló

Ánizsillatú pókhálógomba

Aranyos galambgomba

Barna édestinóru – főként lomberdőben, füves részeken, nyírfák és gyertyánok alatt fordul elő, kalapja félgömb alakú, domború, szürkésfehér húsú. A fiatal egyedeket érdemes szedni

Bársonyos rókagomba – Vékony húsú kalapja, legfeljebb 5 cm átmérőjű lehet. Bársonyos felületű, kalapja tölcséres alakzatú. Hazánkban ritka, savanyú talajt és a lombos erdőt kedveli

Császár galóca – Védett gomba, ne szedd le, narancs vagy tűzvörös elterülő kalapja van

Fehércsokros pereszke

Fodros káposztagomba

Homoki szarvasgomba – Homoki akácosokban, a föld alatt terem. Itthon helyenként elég gyakori, fiatalon ehető. Gumószerű, a földből néha előbukkan

Ízletes vargánya – Minden erdőben gyakori, de leginkább bükkösökben, tölgyesekben érdemes elindulnod vargánya szedésre. Az egyik legismertebb és legízletesebb gomba. Változó színű, fiatalon fehéres sárgás, majd később szürkés vagy vöröses barna.

Kerti tintagomba

Késői laskagomba -Leginkább szeptemberben terem, ehető és árusítható, kedvelt gombafajta. Elsősorban fűzfán, bükkön bukkanhatsz rá, törzsön, a fa tövénél, vagy tuskón. Kalapja változatos méretekben fordul elő, Ibolyakék vagy palaszürke árnyalatú, tönkje kicsi, egy közös tőből, sok tönk indul ki.

Nagy csigagomba

Nagy őzlábgomba – Kezdeti kalapja tojásdad alakú, később ernyőszerűen kiterülő. Színe sötétbarna, idősebb korában felrepedezik a bőre, ezért fehéres lesz. Lomb és fenyőerdőkben egyaránt előfordul. Nagyon finom gomba, de csak a kalapja alkalmas fogyasztásra.

Óriás pöfeteg – Erdőszélen, akácosban keresd.  Nagy méretű, jól felismerhető gombafajta.

Osztrák csészegomba

A többi fajtát, tulajdonságaikat itt találod.

Számtalan gombafajta létezik, és nagyon sok könnyen összetéveszthető mérgező társaival. Ezért is érdemes inkább szakemberre bízni a gombaszedést, vagy tőle ellesni a felismerési technikákat. Nem győzzük hangsúlyozni, hogy a leszedett gombát fogyasztás előtt vizsgáltasd be, a gombamérgezés sokszor halálos kimenetelű.

Fotók: pixabay