Oldal kiválasztása

Legyen szó egy vagy több napos túráról, az a legjobb, ha csak a kirándulás adta örömökkel, élményekkel kell foglalkoznod. Az egyik legfontosabb, hogy megfelelő ruházatod, felszerelésed legyen. Most adunk néhány tippet, mit vigyél és hogyan pakolj be, hogy lehetőleg ne kelljen órákig keresgélned a holmik között.


A hátizsák kiválasztásának szempontjához annyit tennék hozzá, hogy más táskát viszel egynapos túrára, és mást egy több héten át tartó utazáshoz. Az a tapasztalatom, hogy egy több hónapos “backpacker” kirándulásra körülbelül ugyanannyi cucc elég, mint, ha egy pár hetesre megyünk. Mielőtt elkezdesz pakolni, írj listát, mire lesz szükséged. Milyen kirándulást tervezel?
Más az, hogy ha sátrazol, más amikor egy több csillagos szálloda lesz az éjszakai alvásod színhelye, megint más ha egy hostelben, olcsóbb szálláson foglalsz szállást. Egy hotelben nem valószínű, hogy szükséged lesz túlélő felszerelésre, vagy tűzgyújtó eszközökre.
Mást pakolnak a férfiak és mást a nők. Mi nők hajlamosak vagyunk néha kicsit elrugaszkodni, még ezt bepakolom, még azt, de ezt egy hátizsákos túrán nem javaslom, mert elő sem fogod venni, viszont cipelni kell. Az erdőben nem lesz szükség körömlakkra, és a legszebb csipkés hálóingedet is otthon hagyhatod. Nagy a kísértés, de hidd el, nem fogod hordani.
Az sem mindegy, hogy milyen járművel utazol. Repülőre meghatározott méretű táskát tudsz felvinni, aki nem szeretne külön poggyászdíjat fizetni, vagy nincs benne a repülőjegy árában feladható poggyász, mindenképpen ügyeljen erre.

Hogyan lehet több hónapra bepakolni?

Na nem úgy, mint ezen a képen, hanem nagyjából ugyanúgy, mintha két hétre mennél. Szükséged lesz alsóneműre, 7-10 db nőknél, 5-7 db férfiaknál. Fogsz tudni mosni, külföldön sok helyen kínálnak mosási szolgáltatást, de itthon is elérhetők mosodák, viszonylag kedvező áron. Általában a több hónapos túrára meleg éghajlatra szoktak menni, így hosszú nadrágból maximum kettőre lesz szükséged, egy “szebbre” és egy olyanra, amire nem kell vigyázni. Mi télen indultunk egy ilyen túrára repülővel. A télikabátot családtagnál tudtuk hagyni, így nem kellett vele számolni. A pulcsi, farmer utazós összeállítást a táska legaljára tettük, és legközelebb csak hazaúton vettük elő.

Szóval mit is vigyél?

Rövidnadrágból legyen több nálad, 3-5 db, póló szintén, ezeket nem minden alkalommal kell kimosni. Fürdőruhából kettőt mindenképpen tegyél be, hogy legyen váltás. Cipőből is elég egy, meg egy papucs, amit utcán is tudsz viselni. Zokniból sem javaslunk sokat, 3-4 db elég lesz. Esőkabát legyen nálad, kicsire összehajtható változat a legpraktikusabb. Természetesen szükség van még a tisztálkodási szerekre, ezeket neszesszerbe tedd. Repülőre mindenből csak 100 ml-t lehet felvinni. Töltők, powerbank, technikai eszközök legyenek jól becsomagolva, elkerülve ezzel a sérülés lehetőségét. Ezeken kívül sok más dologra nem lesz szükséged. Törülközőt érdemes bepakolni, gyógyszerekkel, naptejekkel még itthon felszerelkezni. Mindig azokat a dolgokat tedd alulra, amit kevésbé fogsz használni. Ami apró, könnyen eltűnhet a táskában tedd kis tartókba. Az a legjobb, ha a táskádban van egy belső zseb, ahova a laptop befér, így duplán biztonságban lesz és nem kell külön a kezedben vinni.

Tusfürdőből, samponból nem kell nagyméretűből az egészet elvinned, önts át kisebb flakonokba. Egyrészt kevesebb helyet foglal, másrészt a repülőre való felvitellel sem lesz gond. A drogériákban kapható kis kiszerelésű termékek szinte ugyanannyiba kerülnek, mint a nagyok, így még spórolsz is! Gyógyszer tárolására nagyon alkalmas lehet egy kindertojás játéktartó kapszulája, de akár pénzt is tudsz beletenni. A cipőket tedd bele zacskóba, vagy patikában kapható lábzsákba, így nem koszolja össze a ruhákat. A zoknikat tedd a cipőbe, így nem foglal külön helyet. Az alsónadrágokat tedd lezárható tasakba, vagy külön kis táskába, hogy könnyű legyen megtalálni. A pólókat nadrágokat összehajtás helyett tekerd fel, így kevésbé fog gyűrődni, kevesebb helyet foglal.

A pénzt több helyen érdemes tartani, ha netán eltűnne, ellopnák, maradjon nálunk tartalék. A személyes iratokat én mindig külön övtáskában tartom, szeretem, ha mindig nálam van, és ha bármikor kell gyorsan elő tudom venni.
Buszos úthoz nagyon hasznos útitársad lesz egy nyakpárna, ebből a felfújható verziót javaslom, egyszerűbb tárolni.

Hogyan pakolj be egy erdei kiránduláshoz?

Az erdei kiránduláshoz más felszerelésekre is szükséged lesz. Sátor, bicska, szúnyog elleni védelem, eső elleni felszerelés biztos, hogy kelleni fog egy több napos túrához. Ruhaneműk hasonlóan, mint az előző bekezdésben írtuk, aszerint, hogy hány napos túráról van szó.
Amire szükséged lesz még: törülköző, hálózsák, eszköz tűzgyújtáshoz, GPS, többfunkciós kés, kulacs, szúnyog- és kullancsriasztó, evőeszköz, (kanálgép) száraz étel, elemlámpa, powerbank, pokróc, főzőeszközök.

Egy ilyen kiránduláshoz mindenképpen olyan táskát javaslunk, aminek több zsebe, rekesze van, hogy praktikusan külön tudd tenni a dolgokat. Kívül pedig pántokkal az igazi, így a sátrat, hálózsákot rá tudod csatolni a táskára. Az iratokat vagy külön övtáskába tedd, vagy praktikus egy kis tasakba betenni, azt pedig egy kisebb belső zsebbe. Több helyen olvastam, hogy szigetelőszalagot érdemes vinni magunkkal, kis helyen elfér és sok mindent meg lehet vele ragasztani. Egy mini elsősegély csomagot is állíts össze, sebtapasz, kötöző, jód, tű és cérna, gyógyszerek hasznosak lesznek kisebb balesetek esetére. A ruhatárad lehetőség szerint vízálló ruhákból álljon. Hegymászós, speciális túrára egyéb felszerelésekre is szükséged lesz, kötelek, sisak, karabinerek, ezeket a táska külső részére tudod rögzíteni.

A táska aljába tedd a pokrócot, ruhákat, törülközőt. A kisebb ruhákat a kis tasakokba tedd. Törülközőt is lehet kapni már zsákos változatban, ilyet érdemes beszerezni. Ha több rekeszes táskád van ezek a legnagyobba kerüljenek. A túracipőn kívül egy papucs elegendő, ez kis helyet foglal a táskában, valamelyik oldalához állítva. Az innivalót mindenképpen egy külső rekeszbe tedd, könnyen hozzáférsz. Azok a cuccok, amik vízállóak mehetnek a hátizsák külső részére is, mint például a bögre, edény, ami pedig nem vízálló belülre. Súly elosztásánál fontos, hogy a súly nagyjából középre essen, így terheli a hátat a legkevésbé. Azokat a dolgokat, amikhez könnyebben hozzá akarunk férni pakoljuk kisebb zsebbe.

Milyen ételt érdemes vinni?

Kiránduláshoz szükséges az energia pótlása, müzli, csoki, energiaszelet nagyon hasznos ilyenkor. A legjobbak a gyorsan elkészíthető ételek, konzervek, levesporok. Hosszabb túrára vihetsz kolbászt (minél szárazabb annál jobb), hagymát, bab- vagy más konzervételt.
Túrázás alkalmával sokkal nagyobb a folyadékigényünk, pláne meleg időben. Vízzel, sportitallal érdemes felszerelkezni, illetve olyan túraútvonalat választani, ahol van több vízvételi lehetőség is. A C-vitamin pótlásáról se feledkezzetek meg, a víz citrommal kiegészítve, remek forrás.
Az ételeket lehetőleg a táska tetejébe tegyük, ezáltal hamar hozzá tudunk férni.

Most, hogy mindent bepakoltunk, nem maradt más hátra, mint, hogy élvezzük a túrázást, feltöltődjünk, szép élményekkel gazdagodjunk. Hiszen a táskában minden ott van, ami szükséges! Jó túrázást!