Oldal kiválasztása

Éjszakába nyúló beszélgetések, vidám hangulat és finom ételek – ez az amit bizonyára már sokan átéltünk egy-egy bográcsozás, kerti sütögetés, túrázás alkalmával. Kellemes élmény párosul a ropogó tűz mellé. Persze mielőtt meggyullad áhított tüzünk, néha bizony kellemetlen percek telnek el, mert csak nem akar meggyulladni. Alább olvashatsz néhány ötletet, hogyan fogj hozzá a tűzrakáshoz.

Mi kell a tűzhöz?

Egy biztos, erdőben csak a kijelölt helyeken szabad tüzet rakni, és csak akkor, amikor nincs tűzgyújtási tilalom. Aki megszegi ezt a szabályt, büntetésre számíthat. A kerti sütögetéshez is érdemes kijelölni egy olyan helyet, ahol nem veszélyezteted a házat.

Szükséged lesz még tűzrakáshoz fára és tűzgyújtó eszközre. Ez lehet öngyújtó is, vagy gyufa, amiből a legjobb a vízálló. Aki szereti a könnyebb utat választani, remek tűzgyújtó eszközöket vásárolhat a túrafelszerelés üzletekben, így akár nálunk is.

A fa gyűjtését időben kezd el, inkább több legyen, mint kevesebb, mert a sötét erdő nem kedvező terep a tüzelőanyag kereséséhez. Kelleni fog gyújtósnak való, kisebb ágak, száraz falevél. A gyújtós gyűjtésénél az az alapelv, hogy kezdetben mindig kétszer annyit készíts össze, mint amennyit elégnek gondolsz (egy idő után persze megtanulod, hogy ez mennyi, szóval nem kell a végetelnségig növelned ezt a mennyiséget). A hátizsákba érdemes betenni néhány papírt, vagy újságot, ami megkönnyíti a tűz beizzítását. Vastagabb ágakat is szedj. A száraz fa fog a leghamarabb meggyulladni, így a földről szedj tüzelőt, vagy esetleg teljesen elkorhadt fáról. Nyirkos időben a lábon száradt fák a legalkalmasabb tűzgyújtásra, mivel azokról lecsorog a víz, nem áznak a nedves talajon. Lehetőség szerint ne tegyél kárt élő növényzetben, azok az ágak egyrészt nem lesznek jók, másrészt nem is szabad letörni.

Hogyan rakj tüzet?

Most, hogy megvan minden eszköz a tűzhöz, nincs más dolgod, mint a tűzrakó helyen elhelyezni a gyújtóst és a faanyagot. Középre tedd a papírt, rá vékonyabb, kisebb ágakat, faleveleket. Ezt rakd körbe gúlaszerűen nagyobb gallyakkal és már indulhat is a tűzcsiholás. A papírt gyújtsd meg, az kap lángra leghamarabb. Ha már ég egy ideje a tüzed, azután érdemes rátenni a nagyobb rönköt, tuskót.

Óvintézkedések

A tábortűz mellett hamar jókedvre derül a társaság, pláne, ha előkerül egy-egy üveg finom bor, vagy sör. Nem is baj, ha vidám a hangulat, de legyen egy valaki, aki figyel a tűzre. Sose hagyd őrizetlenül! Miután elkészült az étel, és már nincs szükség a tűzre, mindig locsold le annyi vízzel, hogy ne maradjon parázs se!

Rend a lelke mindennek, ezért, ha végeztél, szedd össze a szemetet, hagyd tisztán a tűzrakó helyet és környékét.