Oldal kiválasztása

A túrázás egyik legfontosabb kelléke a túrabakancs, ami legyen kényelmes és strapabíró. Ellenkező esetben a túra végén csak a hólyagokat számolgathatod a lábadon. Egy rosszul kiválasztott bakancs sérüléseket is okozhat a kirándulás alatt.

Mindig a túrának és évszaknak megfelelő lábbelit viselj. Nyáron nincs szükség bundás belsejű cipőre, mert beleizzad a lábad. Más surranó kell mászáshoz, extrém túrákhoz, más egy lazább néhány kilométeres erdei sétához. Egy néhány kilométeres jól járható úton nyáron még egy túraszandállal sem lősz nagyon mellé, de egyéb túrákhoz nem igazán a szandál a legjobb döntés.

Mire figyelj a bakancs kiválasztásánál?

Amikor bakancsot próbálsz vigyél magaddal túrazoknit, vagy egy vastagabb zoknit, amiben egyébként is szoktál túrázni. A jól illeszkedő cipő ideális útitársad lesz. Válassz olyat, amiben jól elférnek a lábujjaid, hogy lefele vezető utakon is kényelmesen elférjenek a lábujjaid, ne nyomja és ne is csúszkáljon benne.

A talp kialakítása egy másik fontos szempont. A sima talpú cipők alkalmatlanok, csúsznak. Minél jobban bordázott a talprész, annál nagyobb biztonságot ad. A vastagságot is figyelembe kell venni. Annak aki sziklát mászik előnyös az a cipő, ami rugalmas, de azért jó, ha nem böki a talpat egy kiálló kő sem. A túrabakancsok többsége VIBRAM talppal rendelkezik, ami csúszásgátlóval, ellátott, tartós és kopásálló.
A bakancs belseje lehet bőrből, ami tartósabb anyag, de készülhet a nagy népszerűségnek örvendő membrános anyagból is, ami egy lélegző, vízálló szerkezet. Kiváló, de rövidebb életű. Ilyen például a Gore-Tex.

Külső kialakításnál a bőr és szövet anyagok kombinálása nagyszerű, általa jól szellőző és kényelmes lesz a lábbeli viselése.

Hosszabb túrák esetén mindenképpen vízálló bakancs mellett tedd le a voksod, igen csak kellemetlen érzés vizes zokniban tocsogni a túra hátralévő részén.

A boka megfelelő rögzítésére a legmegfelelőbb cipő az, aminek egy kicsit magasabb a szára. A száron lévő fűzőtartók kellő mértékben segítenek rögzíteni a bokát. A szár lehetőleg olyan mértékben összehúzható legyen, ami nem engedi be a kavicsot, port a cipő belsejébe.
Kardinális kérdés a dorkó súlya is. Egy bakancstól irreális elvárni, hogy pehelysúlyú legyen, hiszen akkor nem sokat érne. Nagyjából másfél kilósak azok, amik könnyűnek számítanak ebben a kategóriában.

+ Egy hasznos tipp

A bakancs kiválasztására a legalkalmasabb időpont, amikor a lábad már kissé duzzadt, akár néhány kilométer megtétele után érdemes felkeresni az üzleteket. Mielőtt El Camino hosszúságú túrára indulsz járasd be a cipőt, törd be, szokjatok össze, menjetek együtt néhány kilométert.