Oldal kiválasztása

Egyre többen töltik téli szabadidejüket síeléssel, havas kirándulással. Az elmúlt néhány évben Magyarországon nem esett jelentős mennyiségű hó, így mindenképpen el kell hagyni az országot, hogy élvezhesd a friss, havas tájakat, sportokat. Nem kell messzire menni, már Ausztria és Szlovákia is számtalan élményt nyújt ezen a téren. Sokan nem tudják, hogy lavina és ezáltal lavinaveszély ezeken a tájakon is van, így azt sem ismerik, hogyan lehet ezek ellen védekezni! A cikkünk ehhez kíván segítséget nyújtani.

Mi a lavina?

Nem kell sokáig keresgélni a világhálón, hogy információt kapj, mire kell figyelni. A Wikipédia szerint a lavina más néven hósuvadás, hegyoldalról leomló hótömeg, mely egyensúlyvesztés miatt következik be. A lavinaveszélynek különféle fokozatai vannak, amiket nagyon is érdemes komolyan venni.

Milyen feltételek váltják ki, mik a kiváltó okok?

A lavina kialakulásának kedvez a régi hóra frissen leesett újabb hóréteg, a 25°-50° közötti lejtő, illetve egyenetlen hórétegződés.

Kiváltó okai például a szél, a hirtelen felmelegedés, de a hosszú hideg is kedvez a lavina létrejöttének. Az is előidézhet lavinát, ha tartósan meleg van, az alsó hóréteg megolvad, így már is elvész az egyensúly, megszűnik a hóréteg tapadása a talajhoz. Mesterségesen is kialakulhat lavina, robbantással, illetve sízők és kirándulók által is, akaratlanul.

Szomorú tény, hogy a lavinák nagy részét sízők, vagy túrázók okozzák. Ezért is nagyon fontos, hogy ne térj le a kijelölt sípályáról, turistaútról. Annak, aki nem ismeri az adott terepet, ez igen csak balesetveszélyes lehet!

A karbantartott sípályákon mindig jelzik a lavinaveszélyt, erre pedig minden esetben figyelni kell.

Milyen fokozatai vannak a lavinaveszélynek?

2003. óta egységes rendszert használ Európa a lavinaveszély mértékére. 1-5-ig terjedő skálán jelzik, hogy mennyire nagy a valószínűsége egy lavina kialakulásának.

1-es fokozat (zöld) – Alacsony, a hótakaró stabil, ennél a jelzésnél biztosított a túralehetőség

2-es fokozat (sárga) – Mérsékelt. Lavinára ott lehet számítani, ahol amúgy is nagy az előfordulási esélye.

3-as fokozat (narancs) – Közepes, a hótakaró kötöttsége instabillá válhat. Ezt a jelzést sajnos sokan hajlamosak nem komolyan venni, pedig gyakorlatlan túrázóknak ez már veszélyes. Hely- és lavinaismeret nélkül ilyen jelzésnél ne indulj el!

4-es fokozat (piros) – Magas, mivel a hótakaró már gyenge, nagy a valószínűsége a lavina kialakulásának. A túrák korlátozottak, ezt már csak a legprofibbaknak ajánlják. Nem csak ott alakulhat ki lavina, ahol számít rá az ember.

5-ös fokozat (vörös) – Nagyon magas, sem sítúra, sem más kirándulás, hegmászás nem lehetséges ilyen jelzés esetén, bárhol kialakulhat lavina.

Hogyan előzheted meg a lavinaveszélyt?

Először is tényleg vedd komolyan a jelzéseket 3-as jelzésnél már ne vágj neki a síelésnek, túrának kezdőként.

Tájékozódj a helyiektől, kérdezd meg mit érdemes tudni az adott tájegységről, lavinaveszélyről.

Túravezetővel, oktatóval nagyobb csoportban indulj útnak. Figyeld a vezetők jelzéseit. Vannak olyan lavinaveszélyes helyek, ahol egyesével kell majd közlekednetek, tartsd be a szabályokat. Lehet, hogy le kell térni a kijelölt útszakaszról, sípályáról, ekkor még jobban figyelj az utasításokra. Soha ne érjen váratlanul egy lavina, olyan helyen, ahol erre nagy az esély.

Mindig legyen nálad lavina-jeladó a nyakadba akasztva.

Milyen eszközök segítenek még lavinaveszélyes terepen?

Egyre ismertebb a radarreflektor, mely segítségével könnyebben megtalálható az a személy, akit maga alá temet a lavina. A lavinazsinór szintén segítséget nyújt. Ez egy élénk színű zsinór, mely egyik vége a túrázónál van, a másik pedig jelezheti a helyet, ahol eltűnt. A lavinaszonda egy bot, mely kicsire összecsúsztatható, 2-3 méteresre nyitható bot, szintén keresés, megtalálásra. Lapát és elsősegély csomag is nélkülözhetetlen, bár elsősegély csomag egyéb túrákon is jó, ha van nálad.

Mit tegyél, ha minden óvintézkedés mellett mégis elsodor egy lavina? Milyenek a túlélési esélyek?

Amikor érzed, hogy kicsúszik a talaj a lábad alól, kiálts, így társaid láthatják, hallhatják, hogy hol sodort el a lavina. Próbálj meg kikeveredni a lavinából, síbot, úszó mozdulatok segítségével. Ha ez nem sikerülne, szabadulj meg minden olyan cucctól, ami lehúzhat, mint például a hátizsák. Kuporodj össze picire, védd az arcodat a kezeiddel. Kicsire összehúzódva kevesebb az esély, hogy a sodrás aljára kerülsz. Amikor megállt a lavina, nyál segítségével megállapíthatod, hogy merre van fent és lent. Megpróbálhatod kiásni magad, de ha úgy érzed nincs erőd, várj türelmesen. Annak, akit az első 15 percben megtalálnak nagyon nagy az esélye a túlélésre. Fél óra elteltével már felére csökken a túlélés esélye. Kiabálás a hó alatt csak akkor hatásos, ha a mentők a közeledben vannak. Te jól hallhatod őket a hó alatt, ők azonban csak közelről hallanak. Az arcod előtti területet folyamatosan próbáld meg szélesíteni, kaparni, mert a kicsapódott pára jéggé fagyhat, mely elzárja a friss levegő útját.

Senkinek nem akarjuk kedvét szegni a síeléstől, téli túráktól, hegymászástól. De szeretnénk felhívni a figyelmet arra, hogy a lavina nem játék. Hihetetlen, de akár 70-140 km/órás sebességgel is jöhet, illetve van olyan, ami még ennél is gyorsabban 280 km-/órás sebességgel közelít (porhó lavina). Tedd meg a szükséges óvintézkedéseket!

Forrás: Wikipédia, fotók: pixabay