Oldal kiválasztása

Nem biztos, hogy annak, aki életében először indul túrázni a legjobb választás egy erős fizikai aktivitást igénylő magashegyi kirándulás. Válassz erőnlétednek megfelelően. Azt, hogy milyen nehézségi szintek vannak, most megmutatjuk.

Gyalogtúrák, sétaösvények

Ezek általában nagyobb gyermekkel is jól járhatók, nem okoznak különösebb megterhelést. Időtartamban 1-3 órás erdei sétákról beszélünk. Nincs benne nagy szintemelkedés, általában 5-8 km hosszúságúak. Látványban nem tér el egy nehezebb szintű túrától. Kezdőknek mindenképpen ezt ajánljuk. Megismerkedhetnek a természettel, az élővilággal és saját maguk határával. Fel tudnak készülni egy következő nehézségi fokú túrára.

Könnyű túra

Ez a szint már egy kicsit több aktivitást kíván az előzőnél, de még egy átlagos fizikumú embernek nem megterhelő. 12-14 km hosszúságúak, a szintemelkedés nem haladja meg az 500 métert. Néhány óra alatt teljesíthetők, az utak jól járhatóak, de néhol köves, akár csúszós, sáros is lehet, eső után. Nem szükséges hozzá több éves túrázási gyakorlat, de a megfelelő felszerelés, cipő kell.

Közepes túra

Akár 1000 méteres szintemelkedésre is számíthatsz ezen a túrán. A megtett távolság 20-25 km lehet, naponta, ha több napos túráról van szó, akár minden nap. Útvonala jól járható, de sziklás szakaszok, kiemelkedések előfordulhatnak, ami fokozott koncentrációt igényel. Inkább felkészültebb, gyakorlottabb túrázók fogják kedvelni, és örömmel teljesíteni. Az út mindvégig biztonságos körülmények között halad. Elengedhetetlen a megfelelő túraruházat, túracipő.

Nehéz túra

A szintemelkedés akár az 5000 métert is elérheti, ez a nehézségi szint mindenképpen felkészült túrázóknak való. Leginkább magashegységekben kirándulsz, gyakran sziklás részeken kell közlekedni, kisebb vízfolyásokon átkelni. Fontos a jó túrabkancs, és az alkalmas öltözék. Nemritkán napi 25 km-t is meg kell tenni, több napos túráknál a felszerelést mindvégig a hátadon vinni. Csak mentálisan és testileg is egészséges embereknek ajánljuk.