Oldal kiválasztása

Ebben a zimankóban a kötelező körökön belül sem szívesen teszi ki az ember a lábát, arra meg végképp nagyon kevesen gondolnak, hogy pont itt az ideje túrázni. Nem baj, inkább olvasd el a Vándor túrabolt cikkeit egy forró tea mellett, meglátod elrepül az idő és a mínuszok is. Ma a túrabot lesz terítéken.

Egy botról egy egész cikk?

Mondhatjuk így is, bár nem a hagyományos értelemben vett botokat tárgyaljuk ki, amit csak úgy felkapsz túra elején, hogy aztán a végén egy fának támasztva mást szolgáljon legközelebb. Még csak nem is fából van, az amiről most írni fogok. Régebben gyakran lehetett látni az erdőkben olyan kirándulókat, akik egy botot használtak segítségül, támasztékul, s mindegy volt, hogy az illető fiatal vagy idősebb, jó hasznát vették ezeknek vaskosabb faágaknak.

A mai értelemben, amikor túrabotról beszélünk, nem erre a faágra gondolunk.

Akkor mégis mire?

A túrabot egy alumíniumból készült bot, mely hasonlóan a korábbi faág verzióhoz a túrázást hivatott megkönnyíteni. De több, mint egy ág, hiszen egyrészt sokkal könnyebb, másrészt pedig a boltban lehetőség van kiválasztani az ideális méretűt. Segíti a lefelé és fölfelé haladást, illetve használata leveszi a felsőtestedről a terhet, no meg erősít is, jobban átmozgat egy sima sétánál, ezáltal több kalóriát égetsz el. Általa könnyebben tudsz átkelni patakon, havas terepen, és fel tudsz vele deríteni egy avart, mocsarat, mielőtt óvatlanul rálépnél valamire.

Hát erre.

Milyen egy túrabot?

Túrabotból is van többféle, ami egy hagyományos túrázáshoz jó, az általában teleszkópos, tehát állítható méretű. Ez azért is jó, mert más méretű bot kell lefelé, vagy felfelé haladáshoz, oldalazó lépésekhez. Használják hegymászáshoz, nordic walkinghoz, amiről később írok egy pár sort.

Lejtőn lefelé a legjobb túrabotok, az ütődést elnyelő botok, amik egy kicsivel drágább kategóriába tartoznak. Ez a rezgést elnyelő funkció kikapcsolható, amikor felfelé mész. Azoknak akiknek gyengébb a válluk, csuklójuk ez a legideálisabb választás.

A hagyományos túrabot valamivel nehezebb, mint a előzőleg említett társa, de ezzel is remekül fogsz tudni kirándulni.

A botok fogantyúja lehet habszivacs, parafa, gumi vagy műanyag keverék. Ezekhez egy pánt van rögzítve, melybe alulról kell belehelyezned a kezed, ahhoz, hogy biztos támaszod legyen a bot.

A man with Nordic walking sticks looking at a map on an iPhone

FONTOS TÉNY

A nordic walking, mely magyarul annyit jelent, hogy szabályosan, sportszerűen gyalogolsz, szintén botot használ a gyorsabb és könnyebb előrejutásért, de ezek a botok vékonyabbak egy átlagos túrabotnál. Egyébként a nordic walking itthon is egyre nagyobb népszerűségnek örvend és bátran elkezdhetik az idősebbek is, sőt kifejezetten ajánlott annak, aki sokáig szeretné megőrizni egészségét, fittségét.

Sokszor látni a városban, az utcán is idősebbeket, akik a hagyományos “támaszkodó” bot helyett, túrabotot használnak. Bizonyára ez kényelmesebb, könnyebb, nagyobb segítség. Egy dologra kell odafigyelni, hogy ezeknek a botoknak a vége hegyes, érdemes vele vigyázni.

Túrabot mindenkinek

Fotók: unsplash.com, pixabay.com