Oldal kiválasztása

Folytatjuk sorozatunkat. A mai részben Nógrád megye erdőit ismerhetitek meg! A végén túraútvonal ajánlóval!
Nógrád megye az ország északi felében található. Megyeszékhelye Salgótarján. Magyarország második legkisebb megyéje. Négy hegysége van. Cserhát, Mátra, Börzsöny, Karancs-Medves. A megye legmagasabb pontja a mátrai Piszkés-tető 946 méter.

Cserhát, Naszály

A Cserhát az Északi-középhegység egyik hegysége. Nagyrészt üledékes kőzetből áll. Legmagasabb pontja a Naszály. A Cserháthoz sorolják Karancsot, a Gödöllői dombságot is. A napsütéses órák száma igen alacsony ezen a tájegységen. A Naszály a Cserhát nyugati végén elterülő hegység.

A Cserhát tája változatos, szemet gyönyörködtető panorámával. Északi részén az Ipoly-völgy határolja. Itt található Ipolytarnóc, ahol ősmaradványokat nézhetünk meg, illetve kellemes sétát tehetünk a természetvédelmi területen.

Börzsöny

A Börzsönyről Pest megye erdői között is tettünk említést, mert áthúzódik Pest megyébe is. Legmagasabb pontja Csóványos felkapott kirándulóhelynek számít. A Börzsönynek több kistája is van: Nyugat-Börzsöny, Magas-Börzsöny, Északi-Börzsöny, Hegyhát. Királyrét is a Börzsönyben található, mely népszerű kiindulási pont a turisták körében.

Karancs

Karancsot a Medvesvidékkel együtt szokták emlegetni, de fontos megjegyeznünk, hogy valójában a Cserháthoz tartozik. Andezitből épül fel, legmagasabb pontja 729 méter. Karancson magas az éves csapadékmennyiség. A Karancs legtetejére feljutni nem a legkönnyebb. Inkább gyakorlott túrázóknak való. Aki viszont megmászta a meredek csúcsokat lélegzetelállító körpanorámában álmélkodhat. Palóc Olümposznak is szokták nevezni.

A környéken számos látnivaló, várrom van, többek között Salgóvár, Somoskői vár, Hollókő.

Mátra

A Mátra átnyúlik Nógrád megyébe. A Mátráról bővebben majd a Heves megyei erdők bemutatása során lesz szó. Nógrád megyében Piszkés-tető található, A hegy csúcsán épült meg a Piszkéstetői Csillagvizsgáló, mely vonzza a kirándulókat.

Ajánljuk a következő túraútvonalat:

Kemence kisvasútjának végállomásától indulva (Fekete-völgy) közelítjük meg Salgóvárat. Visszafele a túra érinti Holló-kőt és az Ökör ormot. A túra könnyedén járható, jól jelzett turista utakon. A kirándulás során többször kell átkelni patakon, csapadékos időben már nem annyira egyszerű. A patak vize nem iható, vinni kell innivalót. A K jelzésen kell elindulni, majd a Piros keresztet (P+), utána Piros jelzést, végül pedig a Piros négyzetet. (P□). A túra 12km hosszú, 650méteres szintemelkedővel, 3,5 óra alatt megtehető.