Oldal kiválasztása

A túrázás “igen nehéz fizikai munkának” minősül, egy órai gyaloglás energiaigénye 1700-2100 kJ (azaz 400-500 kcal), az átlagos energiaszükségletnek mintegy hatszorosa. Egy túranapon – 8-10 órás gyaloglás esetén – kb. 13000-17000 kJ (3500-4000 kcal) energiát kell pótolni. Szükséges tehát a rendszeres, választékos táplálkozás biztosítása.

 

Figyelembe kell venni a táplálék mennyiségét és minőségét, vagyis nem romlandó, változatos, tápláló, jól szállítható élelmiszereket válogassunk. Ügyeljünk a korszerűbb táplálkozásra, fogyasszunk több növényi eredetű ennivalót, kerüljük a tartósítószereket, élelmiszer adalékanyagokat, színezőket és mesterséges aromákat tartalmazó élelmiszereket. Ne feledkezzünk meg arról sem, hogy az a legjobb, leghasznosabb, ami jólesik (egyéni ízlés)!

“Az “étlap” összeállítása az évszaktól, a túra időtartamától is függ. Nyári időszakban lehetőleg szárazabb, zsírszegényebb (főtt tojás, száraz sovány sajt, májkrém), télen zsírosabb ételeket (szalonna, szalámi, kolbász, zsíros száraz sajt) válasszunk. Fogyasszunk – a szokásosnál (“mindennapoknál”) – több szénhidrátot. Az étrend összeállításánál arra is ügyeljünk, hogy az elfogyasztott étel után ne kívánjunk túl sok vizet.

Mit együnk egynapos túrán?

40 dkg kenyér, vagy kb. 4200 kJ
4 db kifli v. zsemle kb. 2350 kJ
20 dkg száraz- és füstölt – vagyis nehezen romló – húsáru kolbász, bacon, szalámi, szalonna, 1 doboz húskrém) (kb.3800 kJ
10 dkg száraz – nehezen olvadó – sajt kb. 1500 kJ
4 db kemény tojás kb. 1200 kJ
10 dkg csokoládé kb. 2400 kJ
15 dkg méz (tubusban) vagy kb. 2100 kJ
10 dkg lekvár kb. 1050 kJ

Zöldségfélék – retek, hagyma, paprika, paradicsom, uborka – és a gyümölcsfélék (csonthéjasok, bogyósok…) nagyon fontosak vitamin- és ásványi anyag tartalmuk miatt. Csomagolásukra különösen kell ügyelni, kemény fedelű, szellőző ételdobozokban legcélszerűbb a szállításuk. Túrán a legpraktikusabb gyümölcsök az alma és a körte. Vitamint, ásványi sókat és nedvességet biztosít a sárgarépa és a karalábé rágcsálása is.

Rostosanyag tartalma miatt is hasznos táplálék a müzli, mert elősegíti a bélműködést (székrekedés ellen véd).Célszerű, ha 1-2 citrom és kis doboz só is van a hátizsákban. A só a verejtékezéssel elvesztett ásványi sóveszteséget pótolja. A szomjúságot leginkább a citromos víz oltja, de jó a limonádé és a citromos tea is.Ásványi anyag tartalma miatt az ásványvíz, a rostos gyümölcslevek és a paradicsomlé emelhetők ki, bár ez utóbbi széklethajtó, ezt figyelembe kell venni. Gyümölcsfogyasztással – ásványi anyagok és vitaminok mellett – a szükséges folyadékmennyiség egy része is pótolható. A helyes napi folyadékmennyiség átlag 1,5 – 2,5 liter, de nyári kánikulában lehet 4 liter is. A túl sok folyadék fárasztja a szívet és terheli az egész szervezetet. Minél több vizet fogyasztunk a túrán, annál bágyadtabbak leszünk. Fegyelmezzük magunkat, lehetőleg étkezések után fogyasszunk kicsit bővebben folyadékot. A jó túraszervezéshez tartozik, hogy tudjuk hol találhatunk az útvonalon jó ivóvizet vagy folyadékfogyasztásra alkalmas büfét, turistaházat, presszót.

Mit nem szabad vinni?

  • gyorsan romló felvágottat (párizsi, zalai, debreceni);
  • hurkafélét, disznósajtot;
  • lejárt szavatosságú konzervet;
  • tejet, tejfölt, joghurtot, kefirt, azaz a nem szilárd halmazállapotú és gyorsan romló tejtermékeket (dobozos tartóstejet, felbontás után elfogyasztva lehet vinni);
  • vajat, zsírt, körözöttet, pástétomot papírba csomagolva. (Jól záródó dobozban lehet vajat és zsírt vinni, de a felolvadt zsíros anyagok folyós állapotban nem gusztusosak. Előre elkészített szendvicseket vajjal, zsírral lehet kenni, de még aznap el kell fogyasztani.);
  • félig sült éltelt.

Mit nem szabad enni?

  • a rossz, helytelen csomagolás miatt széttört, erjedő élelmiszereket;
  • a rossz illatú, kellemetlen szagú, elváltozott színű ennivalót. Ha lehet kerüljük
  • folyadékválasztásnál a cukros, szénsavas vizeket (pl. Cola-félék);
  • a túlfűszerezett, puffasztó élelmiszereket;
  • gyümölcsök közül a dinnyét, jelentéktelen vitamintartalma, nagyobb helyigénye és jelentős, gyorsan kiürülő víztartalma miatt; a banánt, minimális vitaminértéke miatt.

Az étkezés rendje több napos túrán

Reggelinél fontos a meleg ital (tea, kakaó, tejes kávé, leves) fogyasztása. A “hideg” élelmiszerek közül tartalmas, kalóriadús (energiadús) élelmiszereket célszerű választani (lekvár, méz, mogyorókrém, száraz, füstölt húsáruk, sajt).

Napközben a reggelinél készített szendvicsek mellett fontos, hogy gyorsan “elégő” és ezáltal kalóriát biztosító nagy szénhidrát tartalmú élelmiszereket (csokoládé, szőlőcukor, mazsola, aszalt gyümölcs, méz, keksz), illetve nagy energiatartalmú olajos magvakat (dió, mogyoró, pisztácia, napraforgómag…) is vigyünk magunkkal.

Estére tartalmas, meleg étkezést biztosítsunk. Lehet étteremben is, de sokkal hangulatosabb és olcsóbb is a tábortűz melletti főzőcske.

Egyszerű, de laktató, több növényi eredetű, tápláló (hüvelyesekből, szójából és burgonyából készült) “egytálételt” fogyasszunk.

Ilyenek például:

  • sárgaborsófőzelék szójával (kolbásszal, füstölt hússal)
  • zöldborsófőzelék főtt tojással, szójával
  • szójagulyás
  • lencsefőzelék szójával (kolbásszal, virslivel)
  • paprikás krumpli
  • tojásos lecsó
  • káposztaleves
  • puliszka
  • bableves szójával (füstölt hússal, kolbásszal),
  • halászlé
  • brassói aprópecsenye burgonyával
  • sertéspörkölt főtt tésztával, gyors rizzsel, vagy burgonyával
  • rizses vagy tarhonyás hús
  • gulyásleves
  • nyárson vagy fóliában sült rablóhús
  • nyárson vagy fóliában sült szalonna, kolbász, hagymával
  • nyárson vagy fóliában sült csirke burgonyával

A vidék igazi megismeréséhez hozzátartozik egy-egy tájjellegű étel megkóstolása (elkészítése) is.

Például: vízparton halászlé, Délnyugat-Magyarországon a gánca, Hortobágyon-Alföldön az öhöm, Nógrádban a palócleves, Bakonyban a bakonyi sertésborda.

Az élelmiszerek beszerzése hosszabb túrákon

Otthonról csak olyan élelmiszert vigyünk magunkkal, amit a túra alatt nem tudunk megvásárolni.
Legyen viszont mindig 1-2 napra elegendő tartalék – nem romlandó – élelmiszerünk.
Túraszervezés során tájékozódjunk az üzletek nyitvatartási idejéről.

Hol és hogyan étkezzünk a természetben?

  • Kiépített pihenőhelyeken (esőház, asztalok, padok, szalonnasütő hely, szemétgyűjtő);
  • Források közelében
  • Szélvédett (esővédett) helyen, például barlangok bejáratánál;
  • Szép kilátóhelyeken;
  • Nyáron árnyékban, télen napsütötte helyen.

Sátorban sosem étkezünk!

Valósítsuk meg az egészséges (kellő idő biztosítása) és kulturált táplálkozást.

Több napos túra esetén mosogatás is szükséges. A vegyi anyagok helyett kiváló “súrolószerek” a földlabdás pázsitfűfélék, a zsurló hajtása, a folyóparti homok és iszap, nem védett szikes területeken a sziksó. Jó zsíroldó hatású a forró víz is.”

Forrás: FSZ BME