Oldal kiválasztása

Már a kirándulásokhoz is egyre többen használnak kütyüket, gps-t, vagy okos telefonból elérhető alkalmazásokat. Mi most mégis a hagyományos térképeket szeretnénk megismertetni.  A turistajelzésekről is szó lesz, érdemes tehát végigolvasni! Egy vérbeli túrázó nem indul el navigáció nélkül!

Mit nevezünk turistatérképnek?

Turistatérkép az a térkép is, amelyiket viszel magaddal városlátogatásokhoz. Az ilyeneken viszonylag könnyű eligazodni, főleg, ha megtaláltad hol is állsz éppen. Onnan már gyerekjáték lesz megtalálni a város nevezetességeit, mert ezeken a térképeken jelölik azokat, sokszor még fotót is láthatsz róluk. A kiránduláshoz használt turistatérképen inkább turistajelzések lesznek, domborzati viszony jelölések, források, műemlékek elérési pontjai. Hamarosan részletesebben is bemutatjuk melyik jelzés mit takar.

Mielőtt elindulsz

Amikor kiválasztod az úti célt, ne csak interneten nézz utána, hanem térképen is, mert ott jobban fogod látni az útvonal nehézségeit. Itt szeretnék elmesélni egy történetet. Úgy 10-15 évvel ezelőtt, tinédzser koromban elég sokat kirándultunk. Ez a nap is erről szólt, egy nagyobb felnőttekből álló csoporttal indultunk el Királyrétről a Nagy Hideg-hegyre. Egy erdei szálláshoz tartottunk, ahol már korábban járt a csoport egy része. Így nagyjából emlékezetből, térkép nélkül vágtunk neki az útnak. Otthon már úgyis megnéztük, és ezt a jelet kell követni. Csodálatos túra volt, szép kilátás, erdei ösvények. Már kezdett sötétedni, de még mindig nem értük el a szállást, pedig “már ott kellene lennünk”, viszont valahogy a lak sehol nem volt. Hiába haladtunk a jelzésen. Ebben az időben még nem volt okos telefon, sőt mobil is csak néhányunknál, csakhogy akkoriban a térerő még nagy kincsnek számított az erdőben! Nagy nehezen tudtunk kapcsolatot teremteni a szállásadóval, aki végül eljött értünk dzsippel. Persze buli eltévedni az erdőben (nem, nem az), én gyerekként nem így éltem meg, alig vártam, hogy értünk jöjjenek, a sok állat nesz és hang között. Ezért nagyon fontos, hogy készülj fel indulás előtt a túra útvonalából, de ne hagyd otthon a térképet!

Tematikus térképek

Fontosabb jelzéseink

Hazánkban a térképeken a turistautakat piros vagy színes folyamatos vonallal jelölik. Az utak színjelzését és jelzéskódját piros betűvel az útvonal mellé írják .(forrás wikipédia) Legfontosabbak mind közül a sávjelzések. Ezek a turistajelzések rendszerint valamilyen csomópontból indulnak (például vonat-, vagy buszállomás). Az indítójelzés után lesz egy behívó jelzésed, majd pár méterrel odébb egy megerősítő, mely tudatosítja benned, hogy jó úton indultál el. A jelzéseket oszlopokon, fákon szemmagasságban találod. 12 x 10 cm-s egy jel. Sajnos vannak olyan helyek itthon, ahol lekoptak, rosszul láthatóak. Ilyenkor ha elágazásnál vagy, érdemes elsétálnod egyik irányba is 10-15 métert, másik irányba is, hogy megleld a helyes utat. Sávjelzések fontossági sorrendben:

Kék   
Az egész országot átszelő útvonal. Több hegységen és tájegységen átvezet, ilyen például az Országos Kék túra.

Piros   Turistajelzés Magyarország Piros.svg

Több tájegységen, de legalább csak egy hegységen áthaladó turistajelzés. A Rákóczi turistaút ilyen.

Zöld   Sárga  

Helyi jelentőségű útvonalak

Kereszt jelzések  Turistajelzés Magyarország kereszt.svg

Szintén kék, piros, sárga és zöld színnel ábrázolják ezt a turistajelzést. Két sáv jelzésű út találkozási pontját, két út közötti átkötést, egyik útból kiinduló és abba visszatérő ösvényt jelöl.

Négyzet turistajelzések Turistajelzés Magyarország négyzet.svg

A négyzet lakott területet, szálláshelyet jelöl.

Háromszög jelzések Turistajelzés Magyarország háromszög.svg

A háromszög alakú turistajelzések hegytetőre, kilátópontra visznek

Kilátó, hegycsúcs felé visz az út

Kör jelzések Turistajelzés Magyarország kör.svg

A körök forráshoz, vízvételi lehetőséghez vezető utak. Nem összetévesztendő a C betűre hasonlító turistajelzésekkel, melyek a körtúrát jelentik. Turistajelzés Magyarország körséta.svg

Különleges turistajelzések

A fenti alap jelzéseken kívül még számos másik ábrával találhatod szembe magad a térképeken.

A barlangot egy “omega” jel mutatja. Turistajelzés Magyarország barlang.svg

L alakú turistajelzés esetén műemlék, rom felé vezet a túra Turistajelzés Magyarország L.svg

A tanösvényt T betűvel jelzik a kirándulóknak.

Ezek a hivatalos turistajelzések. Ezeken kívül láthatsz még  kék, piros, sárga, zöld kerékpárost ábrázoló jeleket, ez bicikliutat mutat. Vannak pecsételő helyek, ezekre is külön jelölések vannak, méghozzá egy pecsét formájában, ami szintén négy színű lehet.

Biciklis turistajelzés

Nem hivatalos turistajelzések között szerepel az M betűvel jelölt Mária út, ami Mariazelltől Csíksomlyóig tart, vagy a sárga-kék színnel jelölt zarándokút.

Irány ez erdő!

Reméljük, hogy sikerült kicsit közelebb hoznunk a természetet, turistautakat, ösvényeket és nagyobb kedvvel vágsz neki a következő, vagy első túrádnak. Ne feledd, szuper térképeket lehet kapni az üzletekben, érdemes beruházni!

 

Képek: saját és pixabay